CSOK

2017. január 1-től a CSOK már a tervezőasztalról értékesített ingatlanokra, illetve az  ingatlan  használatbavételi engedélyének kiadása  előtt is igényelhető.  Ilyen esetekben azonban figyelembe kell venni azt is, hogy a CSOK folyósítása csak a használatbavételi engedély   megszerzését   követően  történik meg.

Az új lakások esetében érdemes az építés minél korábbi szakaszában kiválasztani az ingatlant, így maximalizálni lehet a még fennmaradó bekerülési költséget, melyre a CSOK igényelhető.

Új lakás

az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, lakhatási feltételeknek megfelelő, ingatlan nyilvántartásba vett lakóingatlan, amely rendelkezik legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, önálló, főzést lehetővé tévő lakótérrel, fürdőszobával és WC-vel. Feltétel még a közművesített villamos energia ellátás, szennyvízelvezetés vagy egyedi szennyvíztároló és ivóvíz, vagy ivóvíz minőségű kút.

A tetőtér beépítés csak abban az esetben minősül  új lakásnak, ha az újonnan létrejövő ingatlan megközelíthető önállóan, saját bejáraton.

Az új lakás hasznos alapterülete

egy gyermek esetén eléri a 40 négyzetmétert,

két gyermeknél az 50 négyzetmétert,

három gyermeknél pedig a 60 négyzetmétert.

Ha családi ház építéséről vagy új ház vásárlásáról van szó,

1 gyermeknél 70,

2 gyermeknél 80,

háromnál 90 négyzetméternek kell lennie a legkisebb hasznos alapterületnek.

A CSOK összege

1 gyermek esetén 600 ezer forint,

2 gyermek esetén 2 millió 600 ezer forint,
3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint.

2017-től  a gyermeket 25 éves korig, a magzatot  pedig már  12  hetes korától  figyelembe  lehet venni az igénylésnél. 

Cégünk a CSOK feltételeinek megfelelően épít új lakásokat, családi házakat.